De ce plătim așa mult pentru apa caldă?

Timisoara

În ultimele 2 luni, prețul unui metru cub de apă caldă s-a dublat. Este un fenomen care se întâmplă doar la mine în scară, nu vă panicați! De la 17-18 lei/metru cub, am ajuns să plătim 34 lei/metru cub. După nervii de rigoare și promisiuni că anul ăsta e musai să renunțăm la Colterm, am zis să investighez totuși problema.

Am întrebat cunoscuții care stau în zonă, m-am uitat în blocurile vecine, am intrat în scara B să văd ei cât plătesc și uite așa am ajuns a concluzia că plătesc cu vreo 12 lei mai mult decât media pe țară și dublu față de majoritatea timișorenilor.

Așa că am sunat la Colterm, să-i întreb de unde apar diferențele și cum se calculează totul. M-am chinuit cam 3 ore să găsesc pe cineva de la ei care să fie dispus să-mi răspundă la întrebări. La capitolul relații clienți sunt praf. Purtătoarea lor de cuvânt este de negăsit. Am vrut să îi ofer și ei posibilitatea să spună câte ceva, să fiu imparțială. Nu s-a întâmplat. Până la urmă am găsit o doamnă simpatică, înarmată cu răbdare, care mi-a răspuns la întrebări.

Așadar, care-i procesul prin care se stabilește prețul unui metru cub de apă caldă?

1. Există un preț standard pentru o giga calorie:250,17 lei. Aici intră atât apa caldă pe care o folosim, cât și apa care circulă prin calorifere.

2. În fiecare lună, Colterm-ul citește contoarele de bloc și emit factura pe tot ce s-a consumat.

3. Pentru a obține un preț real pentru fiecare apartament în parte, toate contoarele trebuie citite în aceeași zi, să nu apară diferențe între ce citesc reprezentanții Colterm și ce citim noi, cei care plătim facturile. data la care trebuie făcută această citire este scrisă pe fiecare factură și ESTE DATORIA ADMINISTRATORULUI să anunțe când trebuie citite contoarele. De asemenea, tot el trebuie să adune toate citirile și să facă împărțirea.

4. După ce se scade prețul pentru apa folosită pentru calorifere (în contorul de bloc există informația asta), restul sumei se împarte în funcție de citirile contoarelor de apartament.

!Mențiune: deși contoarele de apartament trebuie să fie aprobate de Colterm, doamna cu care am vorbit mi-a spus că nu sunt foarte precise și pot înregistra pierderi. Adică, dacă unul dintre locatari are robinete proaste, care picură sau curg puțin, contorul de apartament are toate șansele să nu înregistreze aceste pierderi. Contorul de scară, însă, le citește. Astfel, toți locatarii plătesc pierderile celui care-i nesimțit și nu-și repară robinetele.

5. Este datoria administratorului să anunțe data la care se citesc contoarele, să strângă citirile de la oameni și să le compare cu ceea ce scrie pe contorul de bloc. Dacă, spre exemplu, din citirile oamenilor rezultă că s-au consumat 100 mc apă caldă, dar din citirea contorului de bloc rezultă că s-au consumat 130 mc, înseamnă că ori unii dintre locatari mint, ori undeva curg niște robinete. De asemenea, este datoria administratorului să verifice de unde apar pierderile și să rezolve problema. Adică să le spună oamenilor să-și repare robinetele și să le pună lor pe factură pierderile astea.

Și-acum, de ce am plătit totuși 34 lei/mc apă caldă?

Cel mai probabil pentru că oamenilor le este frică de luna ianuarie. În decembrie, când s-au citit contoarele, probabil că unii dintre locatari au scris mai puțin decât au consumat. De asemenea, este foarte probabil să se fi înregistrat pierderi sau să fi lăsat cineva robinetul deschis, fără să adauge la citire tot ce-a consumat. Au apărut pierderi mari care se împart celor care plătesc. Și-așa se face că 20 de apartamente au preț dublu la apa caldă.

În ședința de scară din această lună voi ridica problema apei calde. Sunt curioasă cine o să facă mai mare scandal: administratorul care nu-și face bine treaba sau locatarii care mint la citiri, așa cum mint și când declară numărul de locuitori dintr-un apartament. Măcar s-a făcut lumină și înțeleg unde mi se duc banii ăștia.

Și dovada, că Ovidiu nu crede.

2013-01-30 14.35.47

 

 

18 Comments

   1. Nu e problema ca stau 6 in apartament si se trec doar 3, pentru ca la numarul de persoane pe apartament se plateste doar curentul de pe scara blocului si gunoiul,(in unele blocuri si gazul) pentru restul sunt contoare in fiecare apartament. Iar pierderile de apa (si de gaz, daca intra la mentiunea de mai sus) se platesc per apartament, nu conteaza cate persoane stau in el! Asta e una!
    Numarul 2: metru cub de apa sau metru patrat se plateste si in functie de zona in care locuiti (zona 0,1,2 etc) la fel ca si curentul si gazul, cei din zona 0 platesc mai mult, iar pe cat creste numarul zonei scade si tarifarea (sursa mai mult decat sigura- contractele de la fiecare furnizor, pe siteul lor nu am verificat daca e asa sau nu)
    Numarul 3: O intamplare hazile: O cunostinta detine un apartament intr-o casa veche cu mai multe apartamente, proaspat achizitionat. Din cele 10 la numar, 2 apartamente au mai ramas cu apa de la Colterm, fara incalzire, restul au centrala proprie si au ca atare doar apa rece. Inainte de Craciun (2012) a venit un domn de la colterm sa taie apa pe motiv ca “nu renteaza Coltermului” sa furnizeze apa calda doar pentru 2 locatari din 10. Ambele persoane (cunostinta in cauza si vecinul) sunt bun platinici si au facturile la zi. Ca atare de Craciun au ramas fara apa calda. In ziua 3 de Craciun dupa o sesizare si dezbateri lungi cu cei care au taiat apa , i-au legat, dar le-au mentionat ca “ii pot taia”, pe acelasi motiv, de cate ori au chef.
    Superiorii nu sunt de contactat pentru a li se oferi lamuriri sau …ce e de facut?

       0 likes

    1. 1. E o problemă dacă stau 6 și sunt trecuți doar trei pentru că fiecare persoană plătește următoarele: gaz (cei care au centrală scapă de asta), curent pe scară, gunoi, întreținere lift, interfon, reparații lift, fondul de rulment, salariul administratorului si femeia de serviciu. Toate astea ajung la mai mult de 90 lei/persoană. Dacă s-ar împărți la câte persoane locuiesc cu adevărat în bloc, costurile ar fi puțin peste 50 lei. Părerea mea e că plătim nesimțirea celor care nu declară că locuiesc aici.

     2. Am sunat la Colterm și mi-a spus clar că apa se plătește cu 250.17 lei/gigacalorie î toate orașele din țară pe care ei le deservesc. Într-adevăr gazul și curentul se plătesc diferențiat, în funcție de zonă.

     3. Mi se pare halucinant! să facă plângere la OPC. Asta m pregătesc să fac și eu cu administratorul blocului. Sunt niște doamne simpatice acolo, la OPC. Îi vor sfătui ce să facă să fie bine. Odată reclamați, cei de la Colterm vor primi oricum o amendă și crede-mă, se va rezolva și problema, că niciun furnizor nesimțit nu-i mare fan al OPC-ului. S-mi mai povestești ce se întâmplă cu asta, sunt tare curioasă.

        0 likes

 1. Nu am inteles nimic din explicatia ta.
  Si nu cred ca tu platesti metru cub de apa calda mai mult ca scara B sau alt bloc din zona.
  Din ce stiu eu, o scara de bloc plateste consumul pe care il citeste coltermul pe contor.
  Daca contorul indica 500 de mcubi consumati atunci factura va fi ca atare.
  Daca si citirile de contor individuale au un cumul de 500 atunci in mod sigur platesti exact cat ai consumat, la pretul oficial per mc.
  In schimb daca e sa zicem o diferenta de 100 de mc, apa care nu apare niciunde se calculeaza la fel la pretul oficial si factura se imparte la toate apartamentele.

  Asa ca nu, nu platesti 35 de lei mc. Platesti 17 sau cat o fi dar in plus platesti si consumul altora.

     0 likes

   1. Din poza reiese clar ca administratorul tau e un idiot. Poti sa mergi la FALT (asociatia de locatari pe timis or somethin) si sa il dai in gat pe motiv de imbecilitate si incompetenta.

       0 likes

 2. e ceva putred cu toata chestia asta….

  modul de calcul e foarte simplu: colterm/aquatim da un pret pe fiecare scara (pe baza unei facturi detaliate ce cuprinde consumul si pretul per unitate), iar administratorul redistribuie in mod egal “pierderile” fiecarui apartament.
  deci rezulta urmatoarea formula:

  F = Cd + P/n
  unde F=Factura ce trebuie platita
  Cd=Cantitatea declarata de fiecare proprietar
  P=Pierderile constate de administrator (adica F-Cd)
  n=numarul de apartamente

  Oricum ar fi si pe orice parte ai intoarce facturile, pretul pe unitate e acelasi 🙂
  Diferenta poate sa apara la modul ca tu declari un consum de 10 mc si pe tabel iti apar 12mc – unde diferenta este asa zisa pierdere.
  Singurele concluzii logice sunt:
  1 ADMINISTRATORUL nu stie sa intocmeasca un tabel
  2 Doamna cu care ai povestit,nu avea habar de notiuni elementare de contabilitate

     0 likes

  1. am fost si am verificat si la mine tabelul……noi avem 2 facturi separate: una pentru apa calda si inca una pentru incalzire (apa din calorifere)

   anyway ideea e ca tre sa te documentezi unpic mai mult legat de aceasta problema, pentru a sti cum sa pui problema in cadrul intalnirii 😀

      0 likes

 3. eu nu stiu ce se intampla la mine in bloc, dar intretinerea pe timp de iarna vine cam 200-250 RON cu tot cu caldura. Fara gaze care oricum e putin, pana in 10 lei…

     0 likes

 4. Astefel de postari imi aminteste de o melodie a lui Parazitii, o melodie ce are vrun vers de genul “A venit apa calda, a venit dar e rece” , cu toate astea eu am centrala, desi eram super incantat de ea candva acuma parca ies mai scump decat cand aveam de palta doar intretinerea…

     0 likes

 5. Cu aceeasi problema ma luptam si eu cand eram studenta in Timi. Aveam o problema cu vecinele si cu diferenta de suma de la celelalte camere. Nu am fost pe deplin lamurite, insa, cand am ajuns la master, in Cj, a fost si mai ‘breathtaking’, daca pot spune asa. Alt sistem, de citire si plata, bazat pe asumarea consumului.. Mi s-a parut ca e o metoda buna de a stoarce bani de la contribuabili, si mai cu seama de la studenti.

     0 likes

 6. Nu se baga consum in plus la locatari, ar fi ciudat sa delcari 10 si sa te treaca cu 12. Costul total al apei consumate pe bloc se imparte la numarul de metrii cubi declarati si asa ajunge pretul mult mai mare.

  Picura robinetu ? Pe bune, lol ? Cand picura de fapt nu inregistreaza deloc. Problema e ca se fura. Multi lasa contoarele sa inregistreze doar cat vor ei ca sa plateasca mai putin, O parte din consumul furat tot se va intoarce la factura lor. Aia care nu fura platesc ca prostii consumul celorlalti. Cum unii nu vor sa fie prosti incep si ei sa fure, asa ca se poate ajunge in unele blocuri, sa aiba aproape toti, consumul la jumatate dar la pret dublu. Practic platesc cam tot atat cat ar platii daca nimeni nu ar fura.

     0 likes

 7. Eu nu inteleg de ce nu va contorizati apa si gazul, la noi in nordul tarii nu mai exista demult centrale termice de cartier, ba multe din ele au devenit sali de culturism/fitness sau spa-uri.
  Inteleg ca in sud exista interese sa mai existe CET-uri dar la voi in Timisoara fiind in Transilvania nu se justifica mai ales ca platiti mult mai mult pe apa si gaz dect o familie cu gazul si apa contorizate si care folosesc o centrala termica pe gaz.

     0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

Acest website folosește cookies. Detalii.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close