Trăiesc în orașul în care cinematografele se numără pe degete. Pe două degete. În Timișoara există, în momentul de față, multiplex-ul de la Mall, unde filmele de Hollywood sunt la mare căutare și unde foarte rar găsești și altceva și Cinema Timiș care abia dacă reușește s supraviețuiască. recunosc că eu am crezut că s-a închis, așa rar i-am auzit pomenit numele. Am avut, cândva, mai mult de 10 cinematografe în oraș.
Din fericire, o mână de oameni cu inițiativă și curaj au format, acum câțiva ani, Asociația Marele Ecran. Își doresc să readucă un cinematograf adevărat în Timișoara, să avem și noi, iubitorii de film, un spațiu în care putem urmări producții europene, românești sau orice altceva în afară de așa-numitele ”filme americane”. Din acest motiv au organizat (împreună cu fetele de la Pelicula Culturală) festivalul de film Ceau, Cinema! – festival de buzunar. De ce de buzunar? Pentru că e încă foarte mic (de ieri a început ediția pilot) și pentru că este făcut cu bani de buzunar.
Spre deliciul Oltei, avem parte de foarte multe scurtmetraje. Am văzut, pentru prima dată, un scurtmetraj de-al lui Radu Jude, am descoperit că Șanțul lui Adrian Silișteanu este o producție delicioasă și, de la 22:00, am văzut un lungmetraj în regia lui Igor Cobileanski. Dacă găiți pe undeva La limita de jos a cerului, musai să-l vedeți.
Mie, în festivaluri (și, în general, în evenimente) îmi plac workshop-urile și întâlnirile de discuții libere. Mi se pare că ajungi să cunoști foarte multe lucruri noi de la oameni pe care nu ai ocazia să-i vezi altcândva sau altundeva. Spre exemplu, ieri am participat la o întâlnire în care s-a discutat despre comics, industria lor la nivel mondial și situația din România.
Mirel Dragan, care în timpul liber se ocupă de Terapie de Basm (voi știați că în Timișoara avem revistă de benzi desenate?) și Victor Drujiniu (care locuiește în Timișoara și lucrează pentru DC Comics) ne-au povestit câte ceva despre stilurile abordate de graficienii care fac comic-uri, despre experiența lor de până acum și despre diferitele moduri în care un artist este perceput de public. În SUA, accentul se pune pe personaje, nu pe artistul care le desenează. Spunea Victor, la un moment dat, că este foarte greu, ca artist, să lași o amprentă vizibilă asupra unui personaj celebru (el a lucrat la Batman), pentru că personajul trebuie să rămână autentic.
În Europa, în schimb, accentul se pune pe artist. Încă din anii 70, în special pe filieră franco-belgiană, au fost promovați în special artiștii, nu personajele lor. Dacă stăm să ne gândim, știm nume de artiști europeni. Yves Chaland, Jean Giraud sau Herge sunt cunoscute tuturor pasionaților de comics, pe când cei care desenează personaje celebre din comicurile produse în SUA nu sunt prea cunoscuți. Pe de altă parte, se pare că un artist bun, cu imaginație și talent, are toate șansele să ajungă să lucreze cu studiourile americane. Spunea Mirel, ieri, că ”e foame de imaginație la americani”. Așa a ajuns și Victor să lucreze cu DC Comics.
M-am bucurat să-i văd și să-i ascult, pentru mine a fost un privilegiu și mulțumesc Ceau, Cinema! pentru asta. Azi am de gând să particip la una dintre sesiunile de scurtmetraje (programul complet îl găsiți pe site-ul festivalului) și la seisunea de Q&A cu regizori germani care au venit să-și prezinte câteva producții în acest festival.
Sper să ne vedem în număr cât mai mare la Casa Artelor, unde se desfășoară zilele astea Ceau, Cinema! Azi, de la 17:00, avem scurtmetraje, iar de la 18:00 animații românești. Seara se încheie cu Al doilea joc, în regia lui Cornel Porumboiu, un film pe care nu aveți voie să-l ratați.
credit foto: Zorislav Sojanovic
——————————-
Producător festival: Vitas România (Instituție Financiară Nebancară)
Co-producători: Stella Artois, [e-spres-oh], Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul Germaniei, Printtech, Helicon Banat
Parteneri culturali: Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, Filmboard Karlsruhe e.V., Consulatul General al Serbiei în Timișoara, Primăria Karslruhe, Atelier 1, Camera 4, Institutul Francez din Timișoara, Clorofilm, Asociația Culturală Macondo, Plai
Parteneri media: Kiss FM, 24 FUN, TVR Timișoara, Radio Timișoara