Am descoperit că Timișoara e genul de oraș pe care-l bați la pas și de care te îndrăgostești ca de-o fată frumoasă și cuminte: treptat. Descoperi pe parcurs că are ceva din înțelepciunea bătrânilor, ceva din farmecul bâlciurilor cu lume pestriță, ceva din misterul genelor intrigante de femeie și un quelque chose pe care îl simți din primele clipe de când îi respiri aerul băltit de oraș de câmpie.
Zilele trecute m-am plimbat pe străzile orașului mai des decât în toți cei 8 ani de când sunt aici. Mi-am amintit ce clădiri am descoperit, ce oameni am întâlnit de-a lungul timpului și ce povești am auzit de la bătrâni. Într-adevăr orașul se bucură de câteva lucruri cu totul speciale.
Toată lumea știe că aici a fost prima linie de tramvai tras de cai din Sud Estul Europei, că a fost primul oraș european cu o rețea publică de iluminat stradal sau că Fabrica de Bere este prima din țară. Dar…
Știați că prima mașină de jucat șah din lume a fost inventată la Timișoara (de către Wolfgang von Kempelen în 1769)? Și mie mi s-a părut puțin ireal. Dar nu e singurul lucru minunat care s-a întâmplat aici. Se pare că mașinăria de jucat șat era un fake foarte bine făcut. Mai multe detalii aici.
Mircea Golfineanu (Jean de Mitty) a fost cel care a descoperit manuscrisele lui Stendhal și cel care le-a publicat pentru prima dată.
Valurile Dunării, cel mai cunoscut și interpretat vals din lume a fost compus de timișoreanul Ioan Ianovici.
Chiar dacă azi străzile orașului sunt execrabile, în 1895, Timișoara era primul oraș din țară cu străzi asfaltate. Nu doar că infrastructura lor era gândită foarte bine, orașul mai primea pe drumurile respective și o garanție de 25 de ani.
Că tot am descoperit pasiunea pentru fotbal de curând (mulțumesc Nebuloasei ) să vă spun ceva și despre asta. Primul meci de fotbal din România a avut loc la Timișoara, în 25 iunie 1899. Da, acum se știe de ce galeria Poli e cea mai tare din țară!
Dintotdeauna bănățenii au fost fruncea. Au și consemnat asta în scris, prin intermediul primei monografii ale unui oraș românesc. Autorul, Johann Nepomuk Preyer a tipărit, în limba germană, Monografia orașului liber regal Timișoara.
Bineînțeles, mai sunt multe de spus despre Timișoara. Dar deocamdată mă opresc aici. La timpul potrivit o să mai povestesc câte ceva. Între timp, poate îmi mai povestiți și voi câte ceva despre lucruri minunate de prin alte orașe ale țării.
De fapt… prima masina de jucat sah a fost o pacaleala… Avea un maestru de sah ascuns inauntru 😉
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk
0 likes
mai, ce ingenios a fost tipul cu mașinăria. de-asta mi se părea așa ireal. dar știi că în cărți apare că-i pe bune o mașinărie care funcționa pe baza unui algoritm?
0 likes
Nu si-au facut research-ul cum trebuie ;))
0 likes
Na, si cum sa nu fii mandru? 🙂
0 likes
ma stiam eu ca Timisoar e speciala, insa din ce citesc este si mai speciala de cat credeam eu! Mersi de info! 😉
0 likes
Putini stiu, dar si TGV-ul a fost inventat tot la Timiòoara de un profesor de la Politehnica. El a facut proiectul, a construit chiar si o linie de TGV in miniatura pentru a arata ca functioneaza. Regimul a hotarat, insa, ca e un proiect nefezabil si ulterior a ajuns in Franta.
0 likes
Putini stiu, dar si TGV-ul a fost inventat tot la Timiòoara de un profesor de la Politehnica. El a facut proiectul, a construit chiar si o linie de TGV in miniatura pentru a arata ca functioneaza. Regimul a hotarat, insa, ca e un proiect nefezabil si ulterior a ajuns in Franta. Ca sa vezi!
0 likes
Si cate si mai cate …. 🙂
0 likes
Mai nene ce va iubiti voi orasul…
0 likes
am stat si eu in Timisoara vreo 4 ani asa in doua reprize cu o pauza de 6 luni timp in care m`am intors in orasul meu natal ca sa fac scoala de soferi. Intradevar e fain la TM orasul asta are ceva magic cu care te vrajeste si te face sa’l iubesti si sa te mandresti ca traiesti in el. E ca in povestea aia cu fetele virgine de pe nustiuce insula care vrajeau marinarii naivi cu cantecele lor.
0 likes
Un aspect aflat si de mine recent e ca Timisoara a fost pentru scurt timp capitala Regatului Ungariei…
0 likes
primul meci oficial de fotbal din Romania s-a jucat in Arad pe stadionul Astra (vechiul Vagonul). A fost o intreaga polemica acu vreo 4-5 ani, pentru ca acel stadion a fost demolat, pentru a se construi un centru comercial.
0 likes
Dani, Wiki îmi confirmă că primul meci de fotbal din țară s-a jucat la Timișoara. Vezi aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sportul_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
0 likes
Si eu pot scrie pe wiki ce vreau. Dar primul meci s-a jucat la Arad in 1888 cu o echipa din Ungaria,dar stiu ca e greu sa recunosti, banatean fiind, aceste lucruri. Apropo unde-i palmaresul lui Poli:P?
0 likes
Da , Timişoara e o urbe încântătoare , în care farmecul vetustului îţi delectează sufletul şi fascinează inima .
Timişoara , un amour vieux ..
0 likes