Dieta crudivoră – sănătoasă sau nu?

Uncategorized

De la început vă spun că, după părerea mea, fiecare e liber să aleagă ce vrea și să facă ce îl taie capul în viața asta, atât timp cât nu îngrădește libertatea celorlalți și nu se apucă să facă propagandă (a se citi Spam nesimțit) cu credințele și obiceiurile lui.

Acum că am menționat asta, să intrăm în subiect. E vorba despre dieta crudivoră, cunoscută de majoritatea lumii ca dieta raw vegan. Există o serie de oameni, tot mai mulți în ultima vreme, care se laudă că ei consumă doar produse preparate ”la rece”, adică fără foc. Asta înseamnă că nu fierb, nu prăjesc, nu țin sub aburi, nu bagă la cuptor niciun aliment. Le mănâncă crude.

Argumente PRO

Motivația lor este una cu principii foarte sănătoase. Nutriționistul neamț, Prof Ziegelmayer  vorbește despre schimbările biochimice totale pe care le produce căldură în hrană: “Este o certitudine faptul că gătitul alterează starea coloidală a hranei: descompune compușii moleculari complecși, alterează structura și tensiunea de suprafața a moleculelor, gradul de dispersie, tensiunea osmotică, gradul de dilutie, dispersia coloizilor moleculari (?), capacitatea de reținere apei și calitățile hidrofobe ale coloizilor, alterează viscozitatea și reduce gradientul de energie. Starea crudă asigură menținerea substanțelor din hrană, previne alterarea proteinelor, prezervă sărurile minerale originale în concentrație optimă. Cu cât energiile din hrana sunt menținute în compușii și echilibrul original, cu atât mai puternic efectul total și eficientă.”

Să ne-nțelegem o treabă. Acest domn Ziegelmayer scria despre dieta raw vegan prin 1942. Faceți și voi un calcul cam în ce situație era Germania pe vremea aia și cam câtă carne găseau în magazine oamenii. Nu vreau să vin să spun că se făcea propagandă pentru liniștirea populației și îndoctrinarea lor, că doar trebuiau să fie calmi și să nu se gândească la carne în vremuri grele. Vă las pe voi să stabiliți dacă era sau nu îndoctrinare. În fine, el e dat ca exemplu de majoritatea asociațiilor care încurajează hrana de tip raw vegan și adevărul este că, atunci când vorbește despre cum se alterează vitaminele în timpul fierberii legumelor, nu spune tâmpenii.

Sunt multe persoane care au adoptat stilul raw vegan și care susțin că se simt foarte bine, că au energie multă, că au slăbit, că sunt mai sănătoși. Hai să vedem ce spun doctorii și persoanele care au deja câțiva ani de când consumă doar chestii crude.

Argumente CONTRA

1. Este sănătos și, în unele cazuri chiar indicat, să se consume doar alimente crude (a se citi legume, fructe, cereale, semințe) pentru o perioadă de timp, pentru că detoxifică organismul. Pe termen lung, însă, lipsa proteinelor de clasă 1 (adică provenite din carne) poate genera insuficiențe și, de aici, boli grave.

2. Gătitul reprezintă o măsură preventivă împotriva unor bacterii mortale sau vătămătoare, cum ar fi Salmonella şi E. coli 07:H157. Este nevoie de căldură destul de multă pentru a distruge aceste microorganisme periculoase care se găsesc pe cele mai diverse alimente. Un număr destul de mare de intoxicaţii alimentare au fost cauzate de alimente crude sau gătite în mod necorespunzător contaminate cu aceste microorganisme.

3. Macronutrimentele care pot fi în carenţă sunt proteinele, din cauza lipsei cărnii, care oferă organismului proteinele esenţiale de calitatea I. Atâta timp cât se asigură aportul de proteine esenţiale de calitatea I din surse vegetale (care conţin toţi aminoacizii esenţiali) se poate trece la o alimentaţie raw. Alimentele cu proteine de calitatea I recomandate sunt soia, quinoa, combinaţia între linte cu orez, dar acestea trebuie totuşi gătite la foc.

4. Acest regim este contraindicat femeilor însărcinate și copiilor. Dacă un adult poate face faţă unei astfel de diete, copiilor nu le susţine creşterea şi dezvoltarea. Carenţa cea mai mare este de proteine de calitatea I care se găsesc în cea mai mare măsură în carne, ou, în cantităţi mai mici în lactate şi derivate, deci în produse animaliere care trebuie gătite la foc. Se presupune că sursa de proteine în alimentaţia raw ar fi fructele oleaginoase (nuci, alune etc.), unele leguminoase, cereale, dar acestea nu acoperă necesarul organismului cu cantităţi suficiente. Când ați auzit ultima dată de un lucru sănătos contraindicat copiilor?

5. O persoană care ține o dietă permanentă raw vegan are imunitatea slăbită. Un asemenea om se luptă cu o gripă cum cum ne luptăm noi, ceilalți oameni, cu o pneumonie gravă sau cu alte boli periculoase. Organismul este slăbit, din cauza carențelor pe care le generează acest regim alimentar și nu face față la bolile obișnuite.

În completare, vă citez din Dr. Irina Arsene, Consultant nutriţionist, Clinica Slimart:

Alimentaţia crudă/raw vegan, este recomandată în cazul unor afecţiuni, mai degrabă ca o cură de detoxifiere (posturile de peste an având şi acest scop), dar nu trebuie să fie pe perioade lungi de timp deoarece apar carenţe grave cu îmbolnăvire, îngrăşare în unele cazuri, scăderea masei musculare (din cauza lipsei de proteine de calitatea I). Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, să conţină toţi macro şi micronutrienţii în combinaţii corecte, să asigure organismului toţi nutrienţii de care are nevoie şi pe care nu-i poate sintetiza singur (de aceea trebuie aduşi prin alimentaţie şi se numesc esenţiali). Cheia este echilibrul. Alimentaţia să fie echilibrată să conţină proteine de calitatea I din produse animale, glucide bune, grăsimi bune, vitamine, minerale“.

Cum spuneam și astăzi pe Facebook: Am descoperit focul cu un scop! Să nu ne întoarcem în copaci, după ce câteva mii de ani ne-am chinuit să coborâm din ei. Organismul nostru nu este pregătit pentru așa ceva și s-a adaptat pentru un altfel de trai, un altfel de mediu și o altfel de dietă.

Temă de casă: citiți și aici.

sursă foto

12 Comments

  1. Mai, nu-s mare specialista. Dar argumentul 1 ar contrazice orice dieta vegetariana, mai putin pe cele ovo-lacto. Si cred ca experienta de pana acum ne-a demonstrat ca vegetarienii o duc mai bine cu sanatatea.

    Apoi mai jos tot tu spui ca iti poti lua proteine de clasa 1 din vegetale. Uite alte ex care nu necesita gatire: arahide, migdale, spanac, varza etc. Cat despre salmonella iei in principiu de la produse de origine animala (carne, oua) – alimente care nu sunt consumate de raw vegani.

    Eu nu renunt la carne pt acelasi motiv pentru care nu pot renunta la ciocolata: are gust bun. Dar asta nu inseamna ca e sanatoasa. Sigur, daca ai o dieta echilibrata, vei fi ok oricum 🙂 Dar crede-ma, raw veganii, veganii si vegetarienii in marea majoritate a cazurilor sunt mult mai sanatosi decat noi si mult mai atenti cu ce mananca.

       0 likes

    1. Mai atenți cu ce mănâncă sunt, cu siguranță. Dar mai sănătoși nu cred. Nu pe termen lung, oricum. Dacă citești ce-am link-uit acolo la ”Temă de casă” o să vezi o grămadă de doctori care nu recomandă dieta asta și dau exemple de oameni care s-au îmbolnăvit urât din cauza ei. Acum, mno, fiecare cu părerea lui, dar eu sigur nu m-aș pune la așa o dietă. Cum spui și tu, carnea are gust bun.:)

         0 likes

  2. Eu mananc de toate si’s sanatoasa ca un cal. Nu vad nicio problema cu o dieta normala. Suntem OMNIVORI totusi, nu inteleg de ce am trece doar pe ‘ierburi’. Da, sunt de acord ca e bine sa mancam ‘vegetale’ multe, fructe, sa avem o alimentatie cumpatata si sanatoasa. Dar nici carnea nu e chiar rea.

       0 likes

  3. Pe scurt, de toate gatite in toate felurile.

    Mancarea gatita e mai simplu de digerat pentru ca e mai moale si perisabila => mai multi nutrienti in sange.

    Deobicei mananc alimentele care imi plac, ma incanta, si ma ajuta sa evoluez fizic, mental, spiritual.

       0 likes

  4. Cristina, nici eu nu cred foarte mult in dieta raw vegana. Ca mod permanent de viata. Este foarte greu sa mananci raw. Eu imi “gatesc” cam de 3-4 ori pe saptamana cate ceva casa nu consum atatea dulciuri prelucrate, imi fac prajituri , bomboane raw…..Sunt foarte bune, unele din ele
    Dar cred ca o dieta echilibrata , cu eliminarea alimentelor grase si foarte prelucrate, e ideala

       0 likes

  5. Bună, Cristina
    “. O persoană care ține o dietă permanentă raw vegan are imunitatea slăbită. Un asemenea om se luptă cu o gripă cum cum ne luptăm noi, ceilalți oameni, cu o pneumonie gravă sau cu alte boli periculoase. Organismul este slăbit, din cauza carențelor pe care le generează acest regim alimentar și nu face față la bolile obișnuite.”
    Care medic poate lega imunitatea de dietă?! Din păcate despre imunitate se ştiu deocamdată prea puţine lucruri.
    Apoi, chiar de la un pediatru am primit indicaţia să nu-i dau fiicei mele carne atunci când are febră, pentru că va avea temperatura şi mai mare.
    Din câte ştiu eu, organismul uman nu foloseşte proteinele din carne, ca proteine, ci le desface în aminoacizi, din care construieşte proteine. Din legume, fructe, ia aminoacizii fără a mai obosi să desfacă proteinele. De aceea raw vegan are valoare, mai ales la persoanele bolnave.
    La mine pe blog găseşti adresa de e-mail a unui raw vegan care şi-a rezolvat multe probleme de sănătate prin aceast mod de alimentaţie.

       0 likes

  6. Dieta e indicata la copii bolnavi, cu probleme digestive pe termen scurt, dar cu orez fiert. In plus, pediatra mi-a interzis sa-l hranesc pe micut cu lapte si lactate in general atunci cand are febra. Totusi avem nevoie de proteina animala, dar nu indopata cu hormoni de sinteza, sare si apa, ci naturala. Copilul meu de 2 ani si 7 luni este foarte sanatos, are greutate normala cand il hranesc si cu carne de casa(pui, rata, gasca, vita, porc), dar fructele si legumele sunt nelipsite pe langa lapte si iaurt din meniul zilnic. Sunt 3 -4 zile pe saptamana cand nu-i dau carne, dar are un ou, lactate si celelate alimente crude care il mentin sanatos si in forma.
    Adevarul e undeva la mijloc si cred ca fiecare mananca dupa cum crede ca e potrivit.

       0 likes

  7. Foarte bine ai punctat, dupa parerea mea, in ceea ce priveste focul, datorita acestei descoperiri am putut evolua din toate punctele de vedere, si deci si al alimentatiei. Sunt de parere ca atunci cand avem un regim de viata adecvat, adica dieta echilibrata+ miscare zilnica suficienta, vom avea si un organism sanatos.
    Apropo de carenta, tocmai citeam un blog pentru vegani unde la comentarii, niste mamici vorbeau de analizele copiilor cu rezultate sub limita intervalului normal si care luau suplimente, deci nu e chiar asa de bine pentru copii cum se sustine, altfel de ce au nevoie de suplimente? E, familia mea, copilul meu avem o alimentatie echilbrata, din punctul meu de vedere si nu avem nevoie de nici un supliment, analizele copilului sunt in limitele normale, asa ca pentru mine lucrurile sunt clare…Atat timp cat nu exista excese, dar nici lipsuri, totul ar trebui sa fie bine…

       0 likes

  8. Adevarul este ca nu prea stie nimeni ce suntem: omnivori sau vegetarieni, adica nici un doctor, dintre care unii sunt vegetarieni…dar nu se lauda, ar fi prigoniti de colegii de breasla. Acum sunt omnivora, normoponderala, fac sport de 2-3 ori pe sapt. Am fost vegetariana si pot sa spun ca m-am simtit excelent si acesta e cel mai bun indiciu al starii de sanatate, doar nu o sa imi spuna doctorul cum ma simt eu. Am renuntat din comoditate si program de munca asiduu, oboseala,lipsa de timp, dar…regret. Carnea contine proteine, dar si amprenta energetica a unui animal care a dus o viata chinuita si a murit ca vai de capul lui…voua v-ar placea ca, copilasii vostri sa fie crescuti pentru a deveni hrana unor reptilieni, sa zicem? Pare un scenariu SF? Hm!

       0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

Acest website folosește cookies. Detalii.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close