Acum câteva zile mi-a atras atenţia un prieten asupra modului în care scriu pe blog. M-a tras de urechi că nu folosesc diacritice, deşi scriu în română. Pe moment nu l-am luat în seamă, pentru că nu am fost niciodată fan al diacriticelor în comunicarea nonformală pe online. Am început totuşi să fiu atentă la cum scriu alţii, pe bloguri proprii, pe mess, pe Twitter sau Facebook. Majoritatea nu folosesc diacritice. Totuşi, numărul celor care încep să posteze fără tz, sh, k şi alte elemente din limbajul “Hi5-ish” (vorba lui Mile) a început să scadă. După care mi-am adus aminte că am citit în Decât o revistă un articol foarte frumos despre diacritice şi cum ar trebui folosite corect. Îl recomand tuturor românilor care scriu pe online şi nu numai.
De câteva zile, deci, scriu cu diacritice.
Azi, un prieten care face SEO m-a întrebat de ce am început să folosesc diacriticele. Îmi atrăgea atenţia că poate fi aiurea de optimizat după anumite cuvinte cheie. Spunea, şi avea dreptate, că majoritatea românilor nu scriu aşa aproape niciodată pe online.
Nu o să renunţ acum la diacritice, că tot m-am convins să le folosesc. Îmi place că textul arată îngrijit, că nu se mai pot face confuzii între cuvinte, că nu mai trebuie să folosesc tz pentru a scrie Creaţa. Aşadar, ă â î ş ţ sunt noii mei prieteni. Obişnuiţi-vă.
Daaaa, foarte corect. Și eu am incurajat pe toată lumea să folosească.
Probabil că Andrei Talpoș e prietenul SEO-ist care ți-a zis.
Eu zic că găsesc ei o solutie și pentru diacritice la promovare!
0 likes
Hm… la chestia cu SEO nu m-am gandit. (Ce fraiera, ca trebuia sa fie primul lucru). Si io scriu cu diacritice in posturi, in rest nu. nici in comentarii, nici pe twitter. ma mai apuca uneori cand trimit sms-uri, dar nu prea trimit asa ca… 😀
0 likes
Eu cred că de la început am folosit diacritice. Poate numai la primele postări nu. Personal, am rămas cu ce ziceau profii în facultă referitor la lucrările de seminar scrise pe comp. Eşti român, scrie româneşte. Şi, hai că la bloguri poate mai merge, dar când văd site-uri fără aşa ceva…bleah! Ca să nu mai zic de diverse comunicate…
0 likes
Felicitări!
De când am început să debitez și în română, folosesc diacritice oricând mi-e cu putință. Înainte le foloseam sporadic.
Am ajuns să scriu fluent, chiar și pe chat, cu diacritice.
Iar problema cu SEO cere un plugin. Mă pun pe treabă.
0 likes
Pe mine cea care m-a educat a fost http://blogu.lu/roxid/ …Şi eu scriam cu sh k tz. Raţiunea este simplă – avem o limbă avem un set de norme gramaticale – hai să le folosim! Ba mai mult, mai nou, folosesc diacritice şi pe mess, asta din defect profesional că m-am obişnuit cu tastele aşa.
DIACRITICE RULZ
0 likes
Am început şi eu de ceva vreme să scriu cu diacritice. Se înţelege mai uşor ce vreau să zic. Şi puţin îmi pasă de seo. :))
0 likes
haha, noua ne zicea tolcea la faculta ca diacriticele sunt musai, pentru ca nu e tot aia “tata” cu “ţâţă” 🙂
0 likes
Eu scriu cu diacritice pe blog de cand mi l-am deschis (2 ani). Chiar daca nu ai parte de un SEO asa de ridicat, macar stiu ca scriu corect si cel ce intra poate vedea si din acest fapt ca acord seriozitate blogului si respect vizitatorului prin folosirea scrierii corecte romanesti. Dom’le asta ne e limba … atunci s-o respectam asa cum isi respecta si altii limba. Ce-i drept pe mess sau in comment-uri si chiar e-mail-uri scriu fara diacritice, dar pe bloguri si site-uri cand postez un material, musai sa fie diacritice.
0 likes
Organizăm un diacritice party? 🙂 Şi la el încercăm să vorbim fără diacritice, în mod deosebit cei care nu scriu cu diacritice pe blog. 🙂 Who’s in? 😛
0 likes
Mai, e o mica problema ca pe unele browsere/sisteme, in loc de diacritice apar cutii 🙂
0 likes
eu nu am folosit diacritice datorita unor probleme tehnice din trecut si cum schimbarile nu au farmec chiar la mijloc…
totusi, am si eu cuvinte la care chiar tin sa folosesc diacritice, cuvinte cum ar fi ţâţe 😀
0 likes
Păi acum, dacă ai rezolvat problemele tehnice, tot nu folosești diacritice? Uneori schimbările pot fi interesante, chiar dacă schimbă aspectul lucrurilor. 🙂
0 likes
Şi eu scriu cu diacritice pe blog, deşi nu 100% corect (folosesc tool-ul de la srv.diacritice.com cu opţiunea “sedilă”, în loc de virgulă, pt că îmi place mai mult).
Din punct de vedere SEO se pot lăsa titlurile (page titles din browser) fără diacritice, pt că ele contează cel mai mult ca atribut on-page pt Google. 🙂
0 likes
Frumos cu diacritice,mai nasol e la filme ca player-ele nu recunosc,dar subtitrarile se pot modifica si nu foarte demult am invatat sa fac si asta :)) Dar nu ma pot obisnui(sau nu prera vreau sa ma chinui) este SUNT,SAMNTANA,etc…adica I din A ,stii tu 🙂 Old school.asa ne-au invatat comunistii,dar orice invat are si dezvat 🙂
0 likes