Am tot auzit eu ca oameni ca morosenii nu gasesti nicaieri in lume, dar am zis sa nu ma iau dupa vorbe. Asa ca m-am pus pe drum si am plecat in tara lor, in Maramures.
La Baia Mare, mai mare dragu’. Ildi si Teo, morosence adevarate m-au plimbat pe plaiurile maramuresene dupa cum urmeaza: cu bicicleta pana in Baia Sprie, “sat cu doua site-uri”. 10 km inspre dealuri de la Baia Mare pornind. Sa-ti dai duhul pe drum, nu alta. De la Baia Sprie, cu masina pana la Mogosa, pana la mina – care acum nu mai face nimic, decat sa presteze ca dovada a trecerii comunismului prin lume – , de acolo inapoi jos in Baia Sprie si pe alta ruta spre Baraj si alte minunatii ale zonei. Seara, o bauta mica intr-un bar din Baia Mare. Crash Landing, aka Crash. De notat: am invatat sa joc cruce (multumesc Calin). Un joc cu carti, asemanator cu 66. De acum, doritorii se pot inscrie la partida saptamanala pe care o voi organiza la mine acasa.
In alta zi, morosanul Adi m-a dus spre Tara Lapusului, in satul bunicilor. Foarte frumos. Totusi trist. “Curg dealurile”, zic localnicii. “Vine pamantu’ si ne ia casele. Taie astia toti pomii si vine dealu’ la vale.” In rest, oameni veseli, muncitori, prieteni ai pamantului si al aerului sanatos. Au si internet la sat. Nu sunt rupti de lume. Ziua cosesc, seara se joaca. Am mancat mamaliga cu carnati si am vorbit de sat si de pui de pisica. Autentic.
In ultima seara, chef de moroseni, la ziua morosencei Teo, in Baia Sprie. De unde si statusul meu de messenger: am jucat mima in Baia Sprie. He he he. Inca tratez cu protagonistii filmuletelor intru publicarea lor. Soso, Luci, Stefi, Tudor, Teo si Teo, Ildi, Adi, Calin, si multi altii, ca la pomelnicul popii din biserica. Sa nu uitam nici de Iolanda. Luci, te rugam, lasa-ne sa te facem vedeta de youtube. Am primit si cadou de drum horinca de Baia Mare. Licoarea otravitoare a morosenilor, prea buna si prea tare pentu a putea fi bauta de oricine altcineva.
Sa nu uit si de muzeul satului, care rasare la capatul aleii “Fear of the dark”. Am vazut in muzeul asta toate tipurile de case din zona maramuresului istoric si a tarilor vecine. Am invatat ca specific portilor din zona e sculptura in lemn. Dar nu orice sculptura. Trebuie sa fie cu soare si cu sfoara sa fie valabila. Pentru ca viata noastra, a fiecaruia, e o bucatica de sfoara, care se impleteste cu alte bucatele. Si pentru ca trebuie cumva sa ajungem la soare. La noua viata. Nu-i asa de simplu cum pare, dar in linii mari, cam asta ar fi. Si multa liniste.
hei…ce fain,si eu vreau…abia astept sa termin cu examenele si sa ma plimb prin tara
0 likes
🙂 mega ok acolo.am fost cand eram mai mic:)
0 likes
Mai, ce frumos. Sa ma duci si pe mine acolo. Promit ca te plim si eu prin Muntenia 😀
0 likes
super zona…
am cateva zile libere, o masina la dispozitie, un cort si doi saci de dormit. sugerezi ceva? 🙂
0 likes
Iti recomand Sighisoara in extrasezon. Magnifica. Si zonele de primprejur la fel. 😉
0 likes
da, acum stiu 😛
0 likes
Mi-e dor de casa!
Citind am inceput sa simt dorul mirosului de fin, gustului de palinca, o inghetata in parc, o bere la tom si jerry, o cafa cu adi, o poveste cu voi!
va pup cu drag!
miha
0 likes
numai ieri am ajuns acasa din tara lapusului….f tare…nu am crezut ca sunt asa de ok morosenii:D
0 likes