Plătim, nu-i așa, asigurări medicale obligatorii de ne ies pe nas. Nu le plătești, nu beneficiezi de gratuități, adeverințe, servicii medicale. Opțiunea secundară este să apelezi la serviciile unei clinici private, la care ai toate șansele să golești contul de economii și poate chiar mai mult.
Ideea e că oamenii, în general, își plătesc conștiincioși dările și au asigurări medicale, întru buna funcționare a sistemului. Totul este minunat, până te lovește vreo boală și trebuie să te internezi. În spitale condițiile sunt de obicei proaste înspre foarte proaste. Dacă totuși ai norocul să nimerești într-un salon curat, cu siguranță n-o să primești și tratamentul pe care ar trebui, decât dacă ai un membru al familiei care să umble prin oraș, pe la anumite farmacii să cumpere atât medicamente/injecții cât și diverse consumabile pentru doctorii care se ocupă de tine.
Adică plătești asigurări medicale să fii primit în spital, nu să și beneficiezi de un tratament decent din partea angajaților de acolo. Nu vorbesc acum despre toți doctorii din țară, că am cunoștințe care lucrează ca doctori de o vreme bună și tratează pe oricine, indiferent de status social sau etnie, fără să aștepte vreo mită. Însă majjoritatea nu sunt ca ei, din păcate.
Acum, în timp ce eu scriu articolul, tata e în spital, cu un diagnostic nu foarte fericit. Trebuia să i se facă o tomografie azi dimineață. E ora 5:45 și abia acum a ieșit de la tomograf, deși mama a ”cotizat” încă de pe la 10:00. Să nu-mi sară vreunul în cap că de ce a plătit doctorul, că o să mă isterizez urât. A fost informată în cel mai nonșalant mod că dacă nu intervine, tata nu intră la tomograf decât luni dimineață. Ori problema este urgentă, nu se poate aștepta la nesfârșit.
Practic, dacă nu plătești, ai toate șansele să fi lăsat să faci complicații ori, doamne feri, mai rău. Nu interesează pe nimeni că ești om și ai dreptul la spitalizare și tratament. Degeaba îți achiți la timp asigurările, degeaba te chinui o viață întreagă să fii tu ăla corect. Când vine un nesimțit de doctor care-ți pune problema așa, pe față, îți vine să-ți iei catrafusele și să pleci la o clinică privată. Mai mult, nu mai ai nicio tragere de inimă să plătești o grămadă de bani lunar pentru niște servicii de care nu benecificezi vreodată.
Să mai aud vreun doctor că se plânge că-s prost plătiți. Să mai văd vreo cucoană doctor (fardată și aranjată de zici că merge la party) cum se plânge că e obosită și că pleacă mai repede că-i vineri, deși are program de 4 ore (!?). Nesimțirea e la cote maxime și toată lumea închide ochii pentru că așa am fost învățați o viață întreagă: să stăm și să mâncăm rahat pe banii noștri.
Când o să începem să punem odată piciorul în prag? Când vom lăsa lamentările și vom spune STOP? Eu, una, m-am săturat. De azi încep să caut o soluție să nu mai cotizez la fondul de nesimțire al asigurărilor medicale. Când aflu ce se poate face, vă spun și vouă. Poate dacă ne adunăm suficient de mulți care să nu mai plătim niște asigurări de care oricum nu prea beneficiem, reușim să tragem un semnal de alarmă.
Mi-e silă de tot sistemul medical din țara asta.
S-a pus la un moment dat problema la unele clinici particulare ca doctorii de acolo sa aleaga: fie lucreaza doar la stat, fie doar la privat. Paradoxal, multi au refuzat sa lucreze la privat, pentru ca desi salariul e de vreo 3-4(depinde de specializare oricum fff mult) ori mai mic la stat pe hartie..totusi se castiga mult mai multi bani la stat.
Si la emisiunea de la ProTV, Romania – Te iubesc 🙂 au spus ceva de genul ca multi doctori merg sa profeseze la privat doar in ideea de a face un paravan veniturilor de la stat, sa justifice cumva masinile.
Iti treci toate veniturile pe PFA si asa contributia e mai mica, daca bine stiu.
0 likes
Nu mai plătesc nimic. Mi-e o silă de nu pot să-ți explic. O să caut o formă să nu mai cotizez la sănătate și dacă doamne feri am am nevoie de doctor, mă duc la o clinică privată. Măcar știu că de banii pe care-i plătesc primesc servicii pe măsură.
Și da, ai dreptate, multe clinici sunt paravan pentru câștiguri venite din mita plătită de oamenii bolnavi și disperați.
0 likes
Si eu sunt foarte curios de alternative la plata sanatatii, neaparat sa scrii un articol cand ai luat o decizie 🙂
0 likes
Cunosc problema asta si pe piele de pacient si din pielea mamei mele care lucreaza intr-un spital public.
Nu e medic, e asistenta. Insa asistentele sunt cele care dau “minunata” veste ca trebuie sa cumperi zecile de medicamente, pansamente, etc. Iti zic drept ca ii crapa obrazu de rusine sa faca asta si e tare necajita cand vede familii care nu pot suporta cheltuieli ce vin odata cu spitalizarea sau operatia.
Din pacate sunt oameni si oameni, iar pana la urma ei sunt cei care ne trateaza.
Ca in viata de zi cu zi, unii fac meseria asta de placere, altii pentru faima/bani, altii din mosi stramosi…
De platit, sunt prost platiti daca stai sa te gandesti ca fac 12 ani de scoala pt un post. Post pentru care mai dau si ei concursuri, pe care poate nu toti le-au trecut din prima.
Poate exact asta e ideea: daca ar fi bine platiti nu s-ar mai pune problema “cotizatiilor” suplimentare.
Imi pare foarte rau de situatia in care te afli tu si probabil se mai afla si altii.
Intr-adevar CT-urile sunt costisitoare si abia daca sunt toate spitalele, dar mai toate departamentele, echipate cu asa ceva.
Totusi, la 5 dimineata, cate programari sa fi fost?! (lasand la o parte urgentele)
0 likes
Problema e foarte complicata. Salariile medicilor sunt intr-adevar mici, dar nu si veniturile lor. Nu am o problema ca medicii primesc atentii, problema e atunci cand conditioneaza actul medical de primirea acestor atentii. Una e sa dai un cadou medicului in semn de multumire si alta e sa ti se ceara acest “cadou” inainte.
0 likes
Am uitat sa-i urez tatalui tau sa se recupereze cat mai repede.
0 likes