Jurnal de recenzor VII

Azi este, teoretic, ultima zi de Recensământ 2011. Practic, foarte mulți recenzori s-au speriat de proasta organizare și au abandonat munca după câteva zile. Așa că o mulțime de oameni nu au fost recenzați. Acum se zvonește că noi, recenzorii care am terminat munca la timp, vom fi cei care vom munci și în locul celorlalți. Evident, pe aceeași bani, că doar n-o fi nimeni tâmpit să ne plătească în plus.

Stau și fac un calcul simplu: 30% dintre recenzori s-au retras, deci nu primesc banii. La final, munca este făcută (de cei proști care muncesc, da?), deci Centrul încasează sumele pentru Recensământ. La recenzori nu ajung banii pentru ce muncesc în plus. Oare ce se întâmplă cu ei? Dar să nu intru în discuții speculative, că poate nu-i momentul acum.

De când sunt recenzor mi-au venit cel puțin 50 de idei prin care Recensământul putea fi făcut într-un mod mai eficient. Cred că cea mai bună dintre ele s-a născut alaltăieri, în timp ce mă-ntrebam ce-aș putea face totuși cu cele peste 3000 de minute pe care le-am cumulat pe PrePay-ul de la Orange (de care nu mă plâng, doar mă mir că-s foarte foarte multe). Ținând cont că Recensământul online (sau semi-online cum l-au gândit oamenii ăștia) nu se adresează decât populației școlarizate și cu suficienți bani încât să-ți permită o conexiune de internet, nu-i o soluție tocmai bună.

Dar știm că de la ăl cu țâța-n gură pân’ la ăl cu barba sură, toți românii au telefon. TOȚI! De ce nu s-a organizat Recensământul la telefon? Avem mii de minute cu care nu avem ce să facem. Ar fi foarte simplu să comunicăm între noi telefonic. Nu mai durează atât transportul, nu mai cheltuim bani pe printuri, nu mai batem din poartă în poartă fără niciun rezultat.

Acum vă întrebați de unde am putea face rost de numere de telefon? Simplu. În zilele 1  și 2 trimiți recenzorii să lase la fiecare scară de bloc un afiș cu numărul lor de telefon (număr care nu-i personal, e un PrePay primit de la mai marii șefi, care au fost suficient de inteligenți să facă un parteneriat cu una dintre marile companii de telefoniez, să zicem Orange. Parteneriat pe care n-ar fi dat bani, că ar fi fost făcut pe barter: servicii vs. promovare gratuită la nivel național, da?) În zilel următoare oamenii trimit câte un SMS cu numele și adresa lor. Recenzorul îi sună pe fiecare în parte și îi recenzează. Cu bun simț. Fără să intre în casele oamenilor, fără să fie amenințat cu bătaie, fără să umble prin ploaie, fără să deranjeze familii întregi în puținul lor timp liber.

Estimez că Recensământul ar fi durat cu vreo 4 zile mai puțin, deci costurile alocate de către INS pentru recenzori ar fi fost și ele mult mai mici (cam cu 25%, așa).

 

24 Comments

  1. O alta idee ar fi fost ca pentru fiecare recenzor sa se achizitioneze cate un ipad sau tableta, sa se instaleze pe el un software conectat la baza de date centrala, recenzorul sa bifeze si sa completeze datele direct in tableta, omul sa semneze electronic…si toate datele sa fie salvate instantaneu in baza de date. Sau sa fie stocate local (in cazul lipsei retelei) si la finalul zilei sa se faca sincronizarea cu baza de date centrala.

    La final tabletele puteau fi lasate recenzorilor, donate, vandute la licitatie la mana a doua, etc…pentru a se recupera din bani…

    Cred ca ieseau mai ieftin (nu mai e nevoie sa plateasca operatorii care introduc datele in format electronic, operatori care si asa folosesc calculatoare cumparate special pentru recensamant)… Eu zic ca o astfel de solutie reducea costurile cu 30-40% pentru intregul recensamant…

       0 likes

  2. Chiar tu ai zis că vor fi mulți care vor presta ore suplimentare pro bono, deci e clar că scopul nu era economia, ci plimbarea unor bani până ajung unde trebuie. Cât despre rezultate, mă aștept să fim vreo 15 mil de români, atunci să vezi distracție.
    P.S: Pune și tu pluginul Subscribe to comments pe blog.

       0 likes

  3. da..si eu am fost recenzor..o bulibaseala imensa!ce ma frapat e faptul ca abia la sfarsit am aflat ca acele opis-uri au fost intocmite de catre autoritatile de la bucuresti,eu fiind din iasi.astfel,am aflat abia la sfarsit,ca puteam foarte bine sa ignor total acel opis,caci,nu mia folosit la nimic,din contra,acum imi sunt imputate sute de locinte pe care nu leam recenzat..nu leam recenzat din cauza ca nu figurau in opisul meu,banuind ca va fi unn alt recenzor care sa faca locuintele care nu imi figurau mie..dar iata ca mam inselat..asta e una din tampeniile pe care leam intampinat..

       0 likes

    1. Aveti vreun motiv pentru care scrieti atat de agramat? Ca daca si dumneavoastra ati fost recenzor, eu nu inteleg dupa ce criterii s-au selectionat acesti oameni!

         0 likes

    2. Pffffff! Sute de locuinte pe care nu “leati” recenzat datorita opisului. Inseamna ca norma dumneavoastra a fost de o mie de locuinte, sau pe aproape.

         0 likes

    1. Eh, au ei suficiente informații de la oameni care s-au declarat în țară și-s de fapt plecați la muncă în alte părți. Atât de multe date încât oamenii respectivi își pot vedea liniștiți de muncă și, la finalul zilei, vor fi votat fără să miște un deget.

      Vezi câtă grijă are statul de noi?

         0 likes

  4. poate sa ma lamureasca si pe mine cineva cand primim bani de la recensamant noi recenzori? si pana la urma cati bani luam si cand ii vom primi ?? pls raspundetiˇ

       0 likes

    1. Cititorii nu au de unde să știe detalii organizatorice. Cel mai bine este să-ți întrebi recenzorul șef, el știe cel mai bine. Teoretic trebuia să-i primim în maximum 10 zile de la predarea mapelor. Practic, eu încă am mapa la mine, recenzorul șef nu răspunde la telefon și șefa lui a dispărut în ceață.

         0 likes

      1. eu sunt din giurgiu si nici acum nu am predat mapa…am facut ppana acum 10 centralizatoare cu 1000 si 1 de explicatii , cica asa cere de la Statistica..in fiecare zi mai completam cate o foaie…. de banii inca nu stie nimeni nimic, oare o sa mai intram in posesia lor?

           0 likes

        1. Ei, sunteti fenomenal!
          Deci nu ati predat mapa, dar vreti banii! Din cauza unora ca dumneavoastra nu isi primesc ceilalti banii. Va place sa va lamentati, ca ati avut 10 centralizatoare cu 1001 explicatii! Asta e boala noastra, sa exageram (au fost 4 centralizatoare), care se completau usor daca va faceati treaba ca lumea. Am vaga impresie ca e o varza in fisele dumneavoastra. Oricum, e intolerabil sa nu fi predat mapa nici pana acum.

             0 likes

          1. Laura, te rog sa iti controlezi tonul. Nu vorbi in necunostinta de cauza. Peste 60% dintre recenzori nu au predat inca mapele, pentru ca recenzorii sefi nu s-au ocupat deloc de asta. Pe mine ma amana zilnic recenzorul sef de vreo saptamana. Degeaba vrem noi sa predam mapele daca nu avem cui.

            Este in interesul tuturor sa se termine mai repede toata nebunia asta cu Recensamantul, pentru ca oamenii au muncit si acum se trezesc fara bani. Initial, cand ni s-a spus ca vom fi recenzori, ni s-a spus si ca vom fi platit pana cel tarziu in 15 noiembrie. Acum mi se spune ca platile s-ar putea sa ajunga pana la sfarsitul anului.

            Asa ca nu va mai lamentati, ca nu e vina recenzorilor. Sunati la INS, ca acolo e dezastrul. Vorbiti cu reprezentantii lor si lasati bietii recenzori in pace, ca si asa au fost prinsi la mijloc intr-o situatie de roman de Kafka.

               0 likes

        2. CristinaTM, dar tonul meu este foarte controlat, de unde ati tras concluzia ca ar fi altfel? Din cate imi amintesc am folosit pronumele de reverenta, iar daca tot vorbim de tonul meu as putea sa spun ca este usor ironic.
          Si vorbesc in cunostinta de cauza, si eu am fost recenzor, de aia am spus ca sunt patru centralizatoare si nu 10. Dar nu imi plac exagerarile de genul: cu 1001 de explicatii (mai precis, 1000 si unu de explicatii), in fiecare zi ni se mai cere o foaie de la INS, si asa mai departe.
          Eu nu zic ca a fost o munca usoara pt. recenzori, dar au fost destui care au facut treaba de mantuiala. Zile intregi nu prea au facut mare lucru, si apoi, in ultimele zile treceau rapid pe la locuintele ramase (destule), de era acasa cineva, bine, de nu, si mai bine: locuinta neocupata.
          Ca sa nu mai zic cum au inteles multi dintre recenzori unele intrebari din formulare (cum ar fi celebra intrebare din formularul P: “Resedinta mamei dumneavoastra cand v-a nascut pe dumneavoastra”, a ajuns pt. unii recenzori: “Unde s-a nascut mama dumneavoastra?”

             0 likes

  5. Deci,informatii confidentiale, se afla inca in locuri nesecurizate, care oricand pot ajunge publice, (la informatii ma refer), datorita faptului ca recenzorii nu si-au primit banii. Nasol. 🙁
    Si totusi ma-ntreb: familia mea nu exista? Ma bate gandul sa-mi pun un carton atarnat de gat pe care sa scrie: CETATAN AL ROMANIEI INEXISTENT si sa ma plimb cu el prin fata primariei. Sunt curios ce se va-ntampla.

       0 likes

  6. Eu unu am facut si centralizatoarele si am predat si mapa de vreo 2 zile oricum.. nu am mai asteptat sa primesc raspuns de la voi pt ca stiam ca nu aveti de unde sa stiti dar ma gandeam ca prin absurd stiti da na.. in fine . am pus mana pe telefon si am sunat la centrul de statistica din orasul meu .. acolo mi,a raspuns directorul executiv .. ce mi,a zis am ramas stupefiat … bani ii vom lua cand vor fi predate toate mapele din tara mi,a zis dansa .. dar totusi o intreb mai precis cand ii voi lua ?? ea mea zis ca de craciun =))) deci mie unu imi pare rau ca am participat la acest recensamnt … eu unu nustiu ce sa fac =)))) oricum vreau sa strang cati mai multi ex”i recenzori sa facem un protest cv nu mi se pare corect RomaniA tara tuturor posibilitatilor !

       0 likes

    1. eeee…las’ ca-i bine si de Craciun;)… Avem bani de porc..:)):)):)):) nu ca n-as avea nevoie de bani mai repede, dar mai bine mai tarziu decat niciodata:D

         0 likes

  7. Am ajuns pe blogul tau cautand altii ca mine care s-au lasat pacaliti sau s-au oferit voluntari sa devina recenzori. Practic ma interesa daca doar recenzoarea mea sefa refuza cu obstinatie sa-mi preia mapele. Constat si relaxata si ingrijorata in acelasi timp (stiu, e culmea) ca nu. La mine a urlat de-a dreptul ca mi-am facut centralizatoarele si insist sa predau totul. Astazi “m-a amenintat” ca ma duce la secretarul primariei :)) S-a inmuiat brusc cand i-am spus ca ii fac o vizita cu placere domnului secretar insa ea sa se pregateasca sa ofere explicatii de ce am primit 156 de locuinte in loc de 146 si unde este munca ei de recunoastere anticipata pe teren. Cert este se pare ca nimeni nu stie exact cum sa faca si cum sa procedeze desi din punctul meu de vedere ar fii trebuit totul sa mearga ata datorita faptului ca acest recensamant este anuntat din 2009. Dar din pacate se confirma ca lucrurile se desfasoara ” ca la romani”. Sunt tot din Timisoara si eu Cristina.
    PS. Domnul “inexistent” daca este din Timisoara sa mearga la primarie la camera 12. Au fost zone intregi scapate la recensamant din motive necunoscute (eu as spune din motive de incompetenta)

       0 likes

  8. laura,nu stiu cum s-a procedat in zona voastra cu recensamantul! eu ma refeream la faptul ca pe langa cele 4 centralizatoare, a mai trebuit sa fac vro 7 pagini cu explicati si cu inca 3 centralizatoare…In fine, nu stiu ce anume te-a deranjat…nimeni nu se lamenteaza…Si pana la urma tu nu iti vrei banii?? sau ai muncit in folosul comunitatii??

       0 likes

  9. Buna! Si eu am fost recenzor in Timis si am o intrbare catre toti recenzorii care vor cita acest mesaj:a primit vre-unul din voi contractele semnate de catre prefecturi si INS? Eu una nu l-am primit desi am sunat si la prefectura si la primaria locala si la sefii mei si am insistat cu privire la acel contract fara de care de fapt nu mai avem nici o baza legala de a ne mai cere banii pentru munca depusa…

       0 likes

    1. La intrebarea cu rgielia, eu i-am spus sa scrie: niciuneia (nu ateu), dar recenzorul a tras doar o dunga orizontala Sunt satul sa vad cum BOR isi bate joc de oamenii saraci material si cu duhul, care dau sume consistente de bani din putinul lor, crezand ca popii fac minuni. Dumnezeu sau alta divinitate nu are nicio legatura cu ceea ce face BOR acum.

         0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

Acest website folosește cookies. Detalii.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close