Robu și artiștii

Opinie

De mai bine de 2 ore stau cu foaia albă în față și mă tot gândesc dacă să mai scriu sau nu încă un articol despre nemulțumirile pe care le am față de deciziile primarului Nicolae Robu. M-am ferit mereu de vreo implicare politică și-am preferat să nu-mi manifest public nemulțumirile cu privire la deciziile edililor orașului.

Știți, de fapt nu mă interesează din ce partid provine un primar atât timp cât își face treaba. Despre Johannis, primarul Sibiului, nici acum nu știu ce culoare politică are. Dar îl apreciez foarte mult pentru ceea ce face pentru oraș. La fel și pentru oricare ar fi primarul din Oradea. Habar n-am cum îl cheamă, dar în ultimii ani am văzut îmbunătățiri mari aduse comunității și îl apreciez pentru asta. 

Din păcate, începând cu acest an Timișoare are un primar cu formare de inginer. Dacă l-am apreciat ca rector al Universității Politehnica, în calitate de primar mă uimește în fiecare zi. Nu într-un mod pozitiv. Totul a început cu noua echipă de fotbal a orașului. O improvizație care nu mi se pare necesară, o groază de bani investiți într-un sport, în condițiile în care Timișoara are nevoie de bani pentru infrastructură, educație și spitale. Nici măcar suporterii acestui spor nu-l susțin. Ei au considerat mai sănătos să susțină și să învestească într-o echipă tânără, urmaș logic al fostei Poli Timișoara.

Apoi a fost gestul lui total neargumentat de a refuza să acorde bani Festivalului de Jazz. Până la urmă, obligat de lege și de nemulțumirea cetățenilor, banii s-au dus la organizatori. Despre concertul Inna nici nu vreau să mai deschid subiectul. Noroc că artista are un PR bun și a decis să doneze banii primiți pentru prestație unui spital de copii din oraș. Ne salvează artiștii, că edilii nu înțeleg nevoile reale ale comunității.

Și-acum vine știrea cu sondajul pe care-l face Robu pe Facebook. Hai să distrugem opere de artă din oraș, că nu le înțelegem și nu le știm aprecia. Este vorba despre proiectul Art Tuborg, ”puii” de pe malul Begăi, de lângă Parcul Copiilor. În loc să întrețină operele de artă ale artiștilor implicați în proiect, Robu vrea să distrugă parcul respectiv. Artiștii din oraș au ajuns să-i compare gestul cu revoluția culturală a lui Mao. Puteți să citiți aici detalii. Au votat pe Facebook o mulțime de copii fără BAC și o mână de oameni care habar n-au cu ce se mănâncă opera de artă. Și-acum Robu se bate cu pumnul în piept că decizia timișorenilor este, în proporție de 75%, să dărâme sculpturile. Eu n-am votat așa ceva și sunt sigură că sunt mulți ca mine.

Cum spuneam, Robu are formare de inginer. Poate că el nu apreciază arta la fel ca o persoană cu studii într-un domeniu umanist și nici nu este fan al muzicii de calitate. Până la urmă gusturile nu se discută. Dar Timișoara nu este grădina din spatele casei lui Robu, să poată să o decoreze după propriul gust, ci un oraș civilizat cu pretenții de Capitală Culturală Europeană. Ca oraș, ar trebui să investim în artă, să încurajăm artiștii și să încercăm să ne ridicăm la înălțimea celorlalte orașe concurente la acest titlu. În schimb, primarul se luptă să fericească masele cu echipe de fotbal și concerte de doi bani. Că vorba aia, dă alegătorului circ și pâine dacă vrei să te voteze și data viitoare.

 

21 Comments

  1. Sincer, eu incep sa regret tot mai mult ca l-am votat, cu fiecare decizie pe care o ia, ma dezamageste tot mai mult…ar trebui sa tina cont mai mult de parerea noastra, daca tot organizeaza pe fb sondaje de opinie.

       0 likes

  2. te directionez spre comentariul lui nic postat aici: http://nebuloasa.info/robu-garana-jazz-si-o-mare-nesimtire

    “Acum aveti un primar USL, iar toti cei care nu sunt muncitori la banda sau fani manele sunteti in afara ariei de acoperire a politicilor publice. Gata! De acum urmeaza domnia “bunul simt” al celor fara “bun simt”.

    Pana cand voi, astia mai destepti, mai cititi si mai umblati, nu va veti degrada pana la nivelul la care sa va bucurati de pomeni cu mici si manele, nu veti mai avea parte de “viata culturala”.”

       0 likes

  3. Eu BAC-ul l-am luat… asa ca probabil nu prea am habar ce e aia arta. “Chestiile” alea sunt absolut hidoase si mi-am dorit sa dispara de acolo din momentul in care au aparut!

    Umbla zvonul prin targ la momentul respectiv ca nu orice parlit de student sau absolvent de arte plastice a fost primit in grupul “creatorilor” respectivelor minuni, ci doar fiul lui… si fiica lui…, care nu se distingeau in mod deosebit prin talent. O fi realitate, n-o fi… cert e ca sunt urate!

       0 likes

  4. pfaaaa, o sa zici ca s io ala hater dar daca tevile alea is arta apai io astept cu bratele deschise dictatura proletariatului… si cubul ala de piatra din fata de la poli parca sau uvt si ala cred ca e arta. no offense dar artuborg merita sa dispara

       0 likes

  5. Personal nu am fost niciodata o mare fana a “puilor” de langa parcul copiilor insa cred ca trebuie apreciat faptul ca au fost oameni care au muncit la realizarea lor, ca si-au folosit creativitatea si au realizat ceva. Ca o fi arta sau nu, asta ramane la latitudinea fiecaruia. In orice caz mi se pare putin cam deplasat din partea dl. Robu ca la cateva luni de cand a ajuns primar sa inceapa sa desfiinteze amenajari care exista de ani buni (nu stiu de cand sunt puii acolo, eu ii stiu de doar 3 ani… dar parca m-am obisnuit asa cu ei, parca asa disting podul ala “podu’ cu pui”).

       0 likes

  6. Din pacate, Cristina, in asta nu-s cu tine. Si mie mi se par hidoase formele alea de exprimare. Poate nu ma pricep eu atata la arta, da’ sunt urate cu crengi (asta parca-i vorba de-a ta 😛 )
    sa le mute, sa le duca la fiare vechi, nu-mi pasa. dar sa le ia de-acolo…

       0 likes

  7. Intai acvariul, apoi puii, sincer sper ca urmeaza crucea aia hidoasa de neon de la catedrala.

    Parerea mea e ca astfel de arta dificil de inteles pentru noi astia mai ingineri isi are locul in parcuri de cartier (vezi sculpturile porno din girocului) si nicidecum central in zona cat de cat turistica.

       0 likes

    1. Nu stiu Andreea ce simte, dar eu cand trec pe langa chestiile alea ma simt ca langa ruinele de la Herculane. Daca asta e coarda pe care vroiau sa o atinga, jos palaria!

         0 likes

    2. nu mi se pare frumoasa nici aia. am mai recunoscut o data si o recunosc de cate ori e necesar: nu inteleg si nu gust arta moderna. (ok, imi plac unele chestii, dar foarte putine). stiu cum e cu frumosul si cu uratul, cu florile de mucegai si cu estetica uratului. asta nu inseamna ca-mi si place 🙂 mie puii aia imi trezesc doar oripilarea. care nu-i cel mai potrivit sentiment pentru o opera de arta…

         0 likes

  8. Hai ca-s faini puii aia , nu stiu ce credeti sau ce viziune aveti voi asupra artei , dar ea se manifesta in multe moduri , probabil nu sunteti voi obisnuiti cu genul asta de arta, poate prin arta voi intelegeti doar partea de picturi/sculpturi in diferite materiale …ati fi uimiti sa vedeti cate opere de arta metalice exista …ma rog , fiecare cu gandurile lui …

    Ar trebui sa fiti fericiti deocamdata pentru acei pui , probabil sunt singurii care nu vor deveni “Nuggets” vreodata 🙂

       0 likes

  9. Primartul trubadur ar face bine sa-si curete panourile electorale mai intai.
    Cum vii dinspre Lugoj, chiar la intrarea în oraș Robu îți zmbește tâmp de pe panou.

       0 likes

    1. E o strategie și asta cu panourile. Să nu uite lumea ce-a votat :)). Eu când am zis că nu văd bine viitorul orașului cu un inginer pe post de primar, s-au strâmbat toți la mine. Uite că în câteva luni a trezit doar controverse.

         0 likes

  10. Am dezbatut cu fostii mei colegi de arte subiectul, dar de fapt problema e alta – faptul ca Robu se dovedeste a fi un primar populist si care incearca sa isi acopere deciziile in probleme delicate cu vot popular. Daca ar fi sa facem sondaje, atunci in autobuz ar trebui sa se asculte numai manele sau muzica populara, si totusi nu s-a oficializat inca dictatura unui gen. Ideal ar fi ca Robu sa se consulte cu artistii si arhitectii din Timisoara sau, mai bine, o comisie independenta de interesele artistilor din Timisoara (desi ar trebui si ei promovati cumva), in loc sa intrebe pe FB.

    Vad ca se judeca ce e sau nu arta. Ca sa faci astfel de judecati, trebuie sa te pricepi la arta, mai mult decat artistii chiar. E ca in orice alt domeniu profesional. Desigur, oricine are dreptul la parerea sa subiectiva, de exemplu mie nu mi-au placut de la inceput, dar nu m-as aventura sa spun ca nu sunt arta pt ca granitele dintre arta si “altceva” sunt tot mai greu de apreciat.

    Pe de alta parte eu nu-s de acord ca arta trebuie sa se adreseze doar unui public elitist, educat. Legat de subiectul asta sunt multi snobi care zic ca apreciaza arta din creatiile respective, pentru a parea mai culti si preocupati, comparandu-le cu capodopere ale unor mari maestri. Relaxati-va. La constructia sa, turnul Eiffel a fost hulit de multa intelectualitate franceza, considerandu-l o oroare, dar pana la urma, publicul “needucat” a ajuns sa il iubeasca. Aici nu e cazul. Majoritatea celor pe care ii cunosc inca nu apreciaza lucrarile respective si de asta zic ca ar trebui mutate undeva, unde sa stea cu alte creatii de gen, pentru cei care vor sa le vada.

       0 likes

  11. @Sirg

    Daca tu si majoritatea ta nu sunteti de-acord cu acei pui e alegerea voastra . Dar asta nu cred ca iti da vreun drept sa-i faci pe altii snobi sau needucati doar pentru simplu fapt ca apreciaza acest gen de arta , nu crezi ?

    On Topic :

    Incercati pe viitor sa nu mai generalizati cand va exprimati parerea despre alti oameni si rezumati-va asupra celor despre care aveti informatii concrete .

    Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu postul meu . Un sfarsit de saptamana placut sa aveti !

       0 likes

  12. Nu il agrez pe Robu, dar nici arta nu as numi ceea ce avem la intrare in parcul copiilor, Timisoara merita mai mult, nu vreau sa dau exemple de orase, comparatii , etc.

    Cat priveste panourile nu e responsabilitatea primarului, agentiile de publicitate le curata cand au un client nou, altfel pot sa ramana si ani de zile cu afisele vechi.

       0 likes

  13. Sigur trebuie curatat orasul de celebrele opere ale fiicei fostului Decan al Facultatii de arta, Dumitru Serban care i-a „implantat„ fiicei cu barele de fier si cate un bolovan , celebritatea la o varsta frageda, in plus de oferta „grasa„ de a fi cadru didactic-educator la Academia de arta…Ce-i mult, e mult…..

       0 likes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:

Acest website folosește cookies. Detalii.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close