…sau cum ajungi să ai o polemică de o oră din cauză că Dex Online nu explică bine ce-i cu abrevierile și cum îți dai seama când un cuvânt e scris greșit.
Citeam un articol pe blogul unui prieten și observ că a scris ”salar” în loc de ”salariu”. Nu săriți cu parii și torțele, că omul n-are pregătire aprofundată într-ale comunicării și, oricum, e o greșeală foarte des întâlnită și printre cei cu diplomă de filolog. Îl atenționez că a bușit cuvântul și mă aștept să-l modifice.
De-aici haosul. Omul, foarte sigur că varianta pe care o folosește e cea corectă, îmi trimite următorul link din DEX Online: http://dexonline.ro/definitie/salar. Eu stau să-i explic că asta nu-i varianta corectă, că să caute la definiția cuvântului ”salariu” (http://dexonline.ro/definitie/salariu). El o ținea pe-a lui.
Ne-am contrat așa o vreme și la un moment dat mi-am dat seama că dacă DEX Online ar sublinia mai bine cuvintele scrise greșit nu ar mai trebui să fac trimiteri către lista de abrevieri de câte ori se ivește câte o situație din asta incomodă. Evident că în dreptul cuvântului ”salar” apărea în DEX Online litera v. [vezi] urmată de ”salariu”. Dar oare câți oameni știu ce înseamnă fiecare abreviere de acolo? Și oare câți știu că pe DEX Online există o listă cu abrevieri?
Oricum, pentru a evita pe viitor discuțiile în contradictoriu pe subiecte de genul ăsta (că nu-i prima dată când mă aflu eu în treabă să comentez că x sau y cuvânt sunt scrise greșit), de acum îi voi trimite pe toți cei care greșesc pe singurul blog în care oricine ar trebui să aibă încredere deplină: www.diacritica.wordpress.com. Când se întâmplă să am nelămuriri, eu la blogul ăsta apelez. Apropo de blog, găsiți și varianta corectă a cuvântului ”salariu” explicată conform DOOM 2.
Iti multumesc pentru portretul pensulat care m-a facut sa ma simt ca un incult. Ce-i drept, n-am terminat Literele, iar pregatirea mea in intr-ale comunicarii si ortoepicii sunt minuscule/discutabil nule. Asta nu iti ofera libertatea de a-ti bate joc si de a ridiculiza o persoana care a folosit un cuvant corect, dar scos din uz.
Dupa DEX(cartea) din 1985: salar, s.n.v = salariu. Reprezinta forma invechita, scoasa din uz, inlocuita de Academia Romana in 1980 cu “salariu”. Forma “salar” ramane, deci, o forma veche a cuvantului.
Aruncatul cu noroi si luatul in deradere in mod public nu a fost niciodata un mod eficient de a te face auzita, ba din contra, denota o lipsa de sensibilitate si un caracter josnic.
1 likes
Alex, acest articol NU este despre tine. Subiectul lui e modul in care DEX Online poate genera confuzii si despre cum ar fi mai indicat sa folosim ca sursa de referinta un blog “in tema”. Si eu il folosesc, si altii. Nu inteleg de ce ai atitudinea asta ostila. Imi pare rau daca am lasat loc de interpretari.
0 likes
Mda. Mi s-a oferit un bol alimentar bogat in Proteine, Acid citric, Zinc si Fructoza, toate la un pH neutru. O sa-mi tina de foame cateva luni, presupun. Am realizat mai apoi ca aveai dreptate. Si nu numai ca aveai dreptate, dar eu am gresit. Zic sa nu mai aprindem opaiţu’ ăsta niciodată.
0 likes
Să-l stingem c-o bere și bine-a fi. Noi să fim sănătoși 🙂
0 likes
Poate acid ascorbic, nu citric.
Nu mi s-a părut jignitor articolul Cristinei.
0 likes
seicean, ca un simplu observator mi se pare că ai interpretat greșit articolul. Eu corectez (și pe acest blog) când văd greșeli și vreau să fiu corectat. Dacă greșesc nu mă simt un incult și dacă pocesc cuvintele ca în Ardeal nu o să am pretenția că vorbesc corect. După ce am citit articolul am rămas cu impresia că ești o persoană care crede puternic că folosește varianta corectă, nu că ești un incult sau că și-a bătut joc Cristina de tine. M-a surprins reacția ta.
Forma salar nu rămâne ca o formă corectă, ci doar ca o formă ce a fost corectă, dar nu mai e. Și cred că mai foloseam și eu această formă, acum știu mai bine.
Cristina, nu îți trebuie lista de abrevieri, poți merge cu șoricelul deasupra abrevierii și o să îți apară textul complet. În cazul ăsta pentru “v.” apare: “vezi; urmat de un nume de limbă) vechi”. Nefiind urmat de o limbă înseamnă vezi, nu vechi. Și zice o profesoară de română că “vezi”-ul ăsta e trecut pentru formele folosite mai des, în mod incorect.
Blogul diacritica e foarte bun, au și ei greșelile lor dar sunt corectați atunci de cei care comentează și presupun că se ajunge în marea majoritate a cazurilor la adevăr.
Numa bine
0 likes
Stimata domnisoara,
Te rog frumos să nu mai faci mişto de mine.
Mulţumesc.
0 likes
Alex, daca ai ajuns sa te superi pe Cristina din cauza unui articol care nici macar nu este despre tine, atunci e nasol 🙂
Cum ar trebui sa fie Cris, cand o corectez/am aproape la fiecare greseala pe care o vedeam ?
0 likes
Mno amu’ toți greșim. Important e să aibă cine să ne tragă de mânecă. 🙂
0 likes
Sunt constient ca ma urai cand iti faceam asta, dar vorba ta, it was for your own good 😀
0 likes