Fiecare om ar trebui să fie liber să creadă în ce vrea. Ca orice alt lucru din lume, religia ar trebui să poată fi aleasă de fiecare în parte. N-am fost niciodată de acord cu ideea de a boteza un copil într-un anumit cult înainte ca el să poată discerne cu ce se mănâncă religia respectivă. Adică nu te poți numi un bun catolic dacă tu nu știi ce presupune exact cultul pe care-l practici. La fel, nu te poți numi nici ateu dacă nu ai puțină cultură a istoriei religiilor. Nu crezi, ok, dar ce anume nu crezi?
Până prin liceu nu m-a preocupat prea tare religia. Apoi l-am descoperit pe Eliade. În timp ce la școală mi se preda o pură îndoctrinare cu ortodoxism, acasă citeam despre asemănările și deosebirile diverselor religii de pe planetă. M-am întrebat de ce în loc să li se explice copiilor câte ceva despre cum a apărut religia, care sunt direcțiile în care s-a dezvoltat, care sunt personajele emblematicie și ideile pe care se bazează fiecare dintre culturi, la școală ei învață despre rugăciuni și preoți. Chiar cred că nu ajută pe nimeni cu nimic dacă știe că preotul X a sfințit biserica Y sau a adus nu știu ce contribuție la dezvoltarea unei instituții bisericești.
Istoria religiilor mi se pare însă fascinantă. Există atât de multe elemente comune în marile religii ale omenirii, încât nu poți să nu vrei mai multă informație. Poate dacă copiii ar citi Max Müller în loc de Învățăturile preotului Xulescu despre rugăciunea de seară, ar înțelege mai multe lucruri despre cum funcționează omenirea asta. A învăța religie înseamnă, în primul rând, a înțelege de unde, de ce și cum a apărut conceptul. Apoi, cam ca în orice altă disciplină, trebuie să-i cunoști istoria. Nu poți înțelege pe deplin un lucru dacă nu știi de unde vine și cum a evoluat.
Nu sunt de acord cu îndoctrinarea copiilor. Trăim într-o lume în care informația ar trebui să fie liberă și la îndemâna oricui. Dacă tot avem atâtea studii despre religie, la ce să ne limităm copiii predându-le o programă învechită, inutilă și fără alt scop decât a hrăni niște neveste de preoți denumite profesoare de religie, când ele predau doctrina unui singur cult?
De acord. 🙂
0 likes
Nu cred ca e nevoie sa mergem atat de departe, cand il avem pe Eliade in “curtea noastra”, ca sa zic asa. 🙂
0 likes
Și-asta-i drept. Eu cu Eliade am și început. Dar apoi, din una în alta, am mai descoperit o mulțime de oameni care au scris bine despre istoria religiilor.
0 likes
Io sunt fericita ca am primit toate 4 volumele din Istoria credintelor si ideilor religioase si m-am reapucat cu drag de ele. Nu de alta, dar data trecuta cand am incercat sa le citesc eram prea mica sa inteleg mare lucru.
0 likes
Si eu imi doresc tare mult sa citesc “Istoria religiilor”. Ce ma supara pe mine e ca desi religia teoretic e optionala in scoli, practic, trebuie sa faci diverse hartogaraie ca sa te retragi de la ora. Am aflat si eu asta tot citind diverse pe tema asta pe net.
Si cu botezul copiilor, I couldn’t agree more, si eu sunt botezata ordodoxa degeaba, nu practic, nu merg la biserica, nu ma intereseaza. Presimt un scandal in familie cand voi avea eu copii si o sa refuz sa ii botez.
0 likes
Eu sunt de acord cu tot ce ai scris in articol, mai putin chestia cu botezarea copiilor. In rest, orele de religie in Romania au ramas ca o relicva a invatamantului de acum 300 de ani cand scolile apartineau de obicei bisericii. In zilele noastre si mie mi se pare mai civilizat sa se studieze istoria religiilor, cu un accent mai mare pe crestinism intrucat train intr-o tara si pe un continent in care aceasta religie inca este majoritara.
0 likes
Multe nu as avea de zis pe acest subiect, eu nu am apucat cand se preda religia in scoala, am fost educata cu “frica lui d-zeu”, dupa cum zicea bunica ” d-zeu e sus si vede ce faci”, dar eu ma uitat mereu in sus si nu vedeam pe nimeni asa ca continuam sa le fac pe ale mele. Dar cum zici tu Cristina mi se pare corect ca fiecare sa.si aleaga religia, sa credea in ce crede ca i se potriveste, sa se informeze si sa aleaga. Despre botez, din pacate traim intr-o societate in care se mai practica “asa trebuie facut” , “de ce?” , ” pentru ca asa fac toti” , c-am asta e raspunsul. Am o prietena care a refuzat sa-si boteze copilul, zicea ca asteapta sa creasca si va hotara el, bineinteleg toate neamurile cu gura pe ea, copilul a crescut si la 5 ani a fost botezat, de ce??? Pentru ca asa a hotarat “gura lumii”, cica copilul e asa de rau din cauza ca nu e botezat, de fapt este un copil hiperactiv, nu are nimic de-a face cu religia.
0 likes
Nu-i chiar atat de greu sa te sustragi de la orele de religie daca acestea iti sunt potrivnice filozofiei de viata. Legislatia specifica faptul ca institutia de invatamant este obligata, conform programei, sa iti ofere predare in religia de care apartii. Intrebat in liceu carei religii apartin, am raspuns cu Hindus (era prima religie care mi-a trecut prin cap). Desigur corpul didactic indoctrinator a atins o stare de nevroza acuta, dar dupa o hartie semnata de taica-meu care imi atesta apartenenta, am fost scutit de orele mandatorii de indoctrinare. Nu isi doreau sa se complice cu gasirea unui profesor de Hindusa?!
Societatea noastra se bazeaza pe individualism. Hai sa nu lasam odraslele sa fie scufundate in oceanul de mediocritate si supunere!
Si apropos, cand incepe cineva sa perceapa impozit bisericii? Eu as vedea acele fonduri “spalate” de barbosii, arhaicii prelati investite in scoli si spitale. Acestea sunt institutiile care marcheaza o societate prospera si echilibrata.
0 likes