Mie, dacă nu-mi place un produs, nu-l pot promova. Dacă nu-mi place un client nu pot lucra cu el. Dacă nu-mi place un om, nu pot să mi-l fac prieten. Știu că sunt de un subiectivism cras în situațiile astea, dar prefer să lucrez cu entuziasm pentru cine și ce îmi place decât să lucrez de nevoie pentru bani.
Cunosc Țșpe cazuri de oameni care se plâng de job-ul lor, de șeful lor, de oamenii cu care ies la bere. De fiecare dată le spun că poate e momentul să schimbe ceva. Deși le înțeleg argumentele atunci când îmi spun că nu pot schimba nimic, nu pot fi de acord cu ele. Am renunțat la job-uri sau la clienți care nu mi-au plăcut, chiar dacă pe moment a însemnat să pierd niște bani și niște ore de muncă investite acolo. Poate oi fi eu defectă, dar dacă nu fac cu drag ce fac, apoi mai bine stau cuminte și-mi văd de alte treburi.
Vorbeam azi cu un prieten despre câtă pasiune e bine să pui în munca ta. Concluzia noastră a fost că, cu cât mai multă, cu atât mai bine. Până la urmă partea emoțională a unui lucru se transmite și celorlalți. Dacă ai muncit cu drag la ceva, o să se reflecte în rezultate. Munca va fi mult mai bine documentată, detaliile vor fi urmărite cu grijă și produsul livrat va fi, de multe ori, peste așteptări. Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, clientul respectiv o să revină.
Bineînțeles, entuziasmul și pasiunea nu sunt de ajuns. Că degeaba muncești cu drag dacă nu știi bine ce faci. Așa că documentarea continuă e la fel de importantă. Dar asta e deja altă poveste. La fel cum altă poveste e și constanța în ceea ce faci. Pentru că degeaba te apuci de-o treabă plin de entuziasm, dacă atunci când dai de greu (și întotdeauna dai) lași totul și sari la următoarea idee.
E esențial să-ți păstrezi vie pasiunea pentru muncă. Și asta poți s-o faci doar dacă te focusezi pe rezultate și nu te lași prins în amalgamul de provocări și dileme care apar pe parcurs. Cam ca într-o relație. Degeaba există pasiune la început. Dacă nu e întreținută, relația se strică și fiecare merge pe drumul său. Adevărata provocare e să reușești să menții viu interesul celuilalt, dar în special al tău.
Oricat de mult ti-ar placea ceea ce faci, la un moment dat tot apar frustrarile. Mai ales cand e vorba de criza si lucrurile se limiteaza!
0 likes
În primul paragraf scris de tine mă regăsesc destul de mult. Dacă nu-ți place munca pe care o faci, mai bine stai acasă…cel puțin după asta mă ghidez eu, mereu.Când muncești cu drag, îți place ceea ce faci, parcă nici nu simți că muncești.
0 likes
Putem dezvolta?
De ce sa nu-ti placa un client? N-ai voie sa faci din asta un enunt.
Nu poti avea doar clienti dragi. Asta este altceva.
Cum iti alegi prietenii este treaba ta. A fiecaruia. Aici n-avem ce discuta. E clar.
Marele talent este sa promovezi un produs care nu-ti place. Oricine poate promova ceva ce-i place.
E mult de vorbit despre asta.
0 likes