FEST-FDR 2015: Teatru, știință și arta de a îmbătrâni

Events, Timisoara

Sunt un consumator amator de teatru. Merg la spectacole fără a studia în cel mai mic detaliu istoria actorilor sau opera completă a regizorilor. Văd fiecare spectacol ca pe o nouă experiență și încerc să-l trec prin filtrele personale în primul rând. De-asta nu citesc niciodată recenzii decât după ce l-am văzut. Mi-e frică să nu-mi alterez cumva percepția asupra lui din cauza părerilor avizate.

Însă îmi place mult teatrul și merg cât de des pot la spectacolele din Timișoara. În perioade asta chiar am parte de mai multe decât de obicei. A 20-a ediție a FEST – FDR este în plină desfășurare la Timișoara, semn că s-a deschis sezonul de festivaluri din acest an. Modulul FDR (Festivalul Dramaturgiei Românești) include o secțiune specială, un festival în festival, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival.

the art of ageing 60

Mi-a plăcut din prima ideea de a combina teatrul cu știința. Chiar dacă în materie de artă prefer abordările mai ”cuminți”, cred că The Art of Aging este un mix bun. Abordează un subiect de interes în contextul european actual – îmbătrânirea societății, atât din punct de vedere demografic, cât și din perspective politice, economice și sociale. Opt teatre din mai multe țări, printre care și Teatrul Național Timișoara, au încheiat parteneriate bilaterale și au pus în scenă piese de teatru care ”vorbesc” despre arta de a îmbătrâni. Am avut parte, la Timișoara, de cinci spectacole rezultate din acest experiment cultural, fiecare dintre ele abordând în alt stil procesul de îmbătrânire.

the art of ageing 88

FEST-FDR 2015 continuă cu încă două zile de teatru, şase spectacole, regizori precum Tompa Gábor şi Victor Ioan Frunză, autori precum Eugène Ionesco, Teodor Mazilu, Alina Nelega, Mihaela Michailov, Nona Ciobanu şi un regal actoricesc. Eu merg, deseară, la 20:00, să văd Mobilă și durere, de Teodor Mazilu, în regia lui Victor Ioan Frunză.

Mai multe informații despre spectacolele FDR  puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

*credit foto: Adrian Pîclișan / TNTm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: